Sophie Stjernstedt

1845 - 1927

Sophie Stjernstedt föddes i Katrineberg i värmland 1845. Hon flyttade hemifrån när hon var fjorton, i stor sorg över att aldrig mer få se något så vackert som hembygden. Länge önskade hon att hon kunde måla hennes vackra värmland, och hon bad om att få kunna göra det men trodde sig aldrig kunna. När hennes föräldrar dog vid  25 års ålder flyttade hon till sin syster i Lund och bestämde sig för att ta tag i måleriet. Hon fick smak för landskapet och framför allt kusten vid Arild.

Hon sökte och blev antagen som elev hos ett flertal mästare, bland annat hos Edvard Bergh i Stockholm, Fredrik Rohde i Köpenhamn, i Düsseldorf samt sedermera i Paris där hon till och med fick ställa ut på Salongen. Hon blev under sin tid en av de ledande bland de skandinaviska konstnärerna i Paris och var mycket uppskattad på kontinenten. Hon ställde senare ut på Royal Academy i London och som många andra ville hon även se Italien och gjorde därför en studieresa dit där hon fick malaria, vilket nästan blev slutet för henne. Hennes läkare skickade hem henne med stränga order att aldrig mer resa till Italien och hon bosatte sig i Stockholm där hon blev kvar och gick bort 1927.

Efter att ha målat en tavla åt danska kronprinsessan Lovisa, som sedan skänkte den till kung Kristian IX, blev hon avtackad med glädje och tårar av kungen själv.

Sophie Stjernstedts vanligaste motiv avbildade ofta kusten vid Arild i Norge. Hon målade även en hel del under hennes studieresor på kontinenten.