Jenny Nyström

1854 - 1946

Jenny Nyström är en av Sveriges kanske mest folkkära akvarellister med sina klassiska julkortsmotiv. Hon föddes i Kalmar men växte upp i Göteborg, där hon redan som nioåring började i Göteborgs rit- och målarskola. Redan i de unga tonåren började hon måla i olja och fick 1873 vid 19 års ålder skriva in sig på Konstakademien där hon studerade i åtta år.

Tack vare sina framgångar på Konstakademien fick hon ett stipendium som tog henne till Paris där hon studerade 1882 till 1886 vid först Academie Colarossi och senare Academie Julien, som tog emot kvinnor, till skillnad från École des Beaux-Arts som var den stora och berömda konstakademien i Paris. Hon blev där lärling till Albert Edelfeldt som även undervisade på Beaux-Arts. 

Efter framgångar i Paris fick hon ställa ut på Parissalongen 1884 och 1885 och kort därefter anslöt hon sig till opponenterna tillsammans med konstnärer som Carl Larsson, Ernst Josephson och Richard Bergh.

Hemma i Sverige blev hon ihågkommen för sina illustrationer till barnböcker och sagor, exempelvis illustrerade hon Victor Rydbergs "Tomten".

Idag finns hon representerad på Nationalmuseum, Göteborgs konstmuseum, Nordiska muséet m.m.