Anna Billing

1849 - 1927

Anna Billing var en av få kvinnliga landskapsmålare under slutet av 1800-talet. Hon var dotter och elev till hovmålaren Theodor Billing, som även undervisade Josefina Holmlund. I tidig ålder for hon med fadern till Düsseldorf där han var verksam och umgicks med andra konstnärsfamiljer som Nordenberg och von Schwerin.

Via Luzern flyttade familjen till Paris och Annas intresse för att måla tog fart, dock motarbetades det av pappa Theodor som kallade det för "dumheter" och uppmanade henne att spela violin istället för att "kludda". Via en vän till familjen, Professor Boklund, fick hon lära sig grunderna i måleri. Efter det var hennes lust att måla för stor för att stoppas av fadern, som sedermera undervisade henne.

Anna åkte till Paris för att studera under George Jeannin, en uppskattad blomstermålare. Fram tills dess hade hon mest ägnat sig åt landskapsmåleri. Under sin tid i Frankrike fick hon även ställa ut på Parissalongen 1884. Efter att ha återvänt till Sverige började hon måla landskapsmotiv igen, gärna med blomsterinslag i form av ängar. På Stockholmsutställningen 1897 ställde hon ut en "färgfrisk och fint utförd" akvarell med titeln "Björkar". 

Anna Billing finns representerad på Nationalmuseum med ett femtontal målningar och Göteborgs konstmuseum.